Om mig

Välkommen med på min resa, den fotografiska.

En utflykt med kameran som resesällskap, ständigt nyfiken på nya vyer, nya fynd. För så känns det när resan bär mot obestämt mål. I värsta fall kör jag efter kartan, men oftast bara på måfå eftersom det är då jag hittar rätt. Så rätt nu rätt kan vara…

4575454822_aa1ae08590.jpgAtt fotografera är ett intresse som följt mig så länge jag kan minnas. Tidiga minnen är familjens diabildsvisningar i källaren och pappas Voigtländer som jag provade i smyg. Den låg där som en skatt i högra skrivbordslådan, andra uppifrån. Eller de där stunderna i soffan hemma hos farmor när jag fick bläddra genom hela årsupplagor av National Geographics eller i en samlingsvolym av Ansel Adams. Sånt sätter sina spår.

En dag kände jag mig redo. Jag var 16 och hade sparat ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa min första riktiga kamera, begagnad, men ändå, en systemkamera, ja, en sån där med utbytbart objektiv. Den kostade 995:-, kvittot har jag kvar, men några fler objektiv hade jag förstås inte råd med då, men möjligheten fanns. Sånt är viktigt. Och känslan!

Åren har gått och den där första Kameran har både hunnit gå i pension och blivit utbytt flera gånger om, men har nu bildligt talat blivit placerad bakom glas och ram där den nu står i mitt vitrinskåp bland diverse andra ”finsaker”.

Med det sagt får det vara slut på den nostalgiska berättelsen om mig. Nu tar istället den verkliga berättelsen vid. Berättelsen om Resan i Gränslandet. Där mellan Ljus och Mörker finns rester av det bortglömda kvar. Det är ett undflyende landskap i förändring med byggnader uppförda med möda och omsorg, en gång trångbott bebodda, sedan lämnade av någon, bortglömda och saknade av ingen. Eller?

Rolf Johnson, Sunne/Ed
Januari 2018